Nieuwe docenten voor de fellowship Wim Crouwel Instituut

06 March 2024 

Na het tragische overlijden van Frederike Huygen die gedurende vele jaren de positie van fellow aan de Universiteit van Amsterdam namens het Wim Crouwel Instituut invulde, zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe fellow. Gelukkig konden we dankzij het Pictoright Fonds daar snel een aanvang mee nemen. Een sollicitatiecommissie, bestaande uit Lisa Kuitert namens de faculteit geesteswetenschappen van de UvA, Stijn van Rossem namens het Allard Pierson en Rob Huisman namens het Wim Crouwel Instituut sprak met een aantal kandidaten. Wij zijn heel gelukkig te melden dat Richard Niessen en Kylièn Bergh deze positie gezamenlijk gaan invullen vanaf september 2024.

Richard Niessen en Kylièn Bergh zullen een bijdragen leveren aan het studiepad ‘Graphic Design & Visual Culture,’ een specialisatie binnen het studietraject van de duale master ‘Boekwetenschap.’ Hun vak daarbinnen zal de verschillende rollen die de grafische vormgeving aanneemt in de samenleving bekijken, met een specifieke interesse in de wisselwerking tussen de professie die zich ontfermt over de visuele taal en zijn omringende maatschappelijke context. De collecties en archieven van het Allard Pierson vormen de leidraad om inzichten te ontwikkelen over hoe onze cultuur visueel tot uiting komt. Hoe geeft de praktijk van grafisch ontwerpen vorm aan idealen, en hoe wordt het werkveld op haar beurt beïnvloed door socio-politieke bewegingen? 

Richard Niessen (1972) staat als grafisch ontwerper bekend om zijn kleurrijke affiches en expressieve typografie, vernieuwende identiteiten en zijn samenwerkingen met andere kunstenaars. Hij werkt voor en met musea als Stedelijk Museum Amsterdam en het Cobra Museum, instellingen als Atelier Rijksbouwmeester, HNI en IABR en kunstenaars als Zijlmans & Jongenelis en Jennifer Tee. Daarnaast werkt hij aan eigen initiatieven, waaronder ‘Het Paleis van Typografisch Metselwerk’, een samenwerkingsproject dat de inbedding van grafisch ontwerp in een bredere cultuurgeschiedenis samenbrengt met experiment, onderzoek en verbinding met andere disciplines. Niessen is docent aan de KABK in Den Haag en geeft workshops en lezingen in binnen- en buitenland.

Kylièn Bergh (1994) is cum laude afgestudeerd als kunst- en cultuurwetenschapper met een specialisatie in ‘Design Culture’ aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Met een achtergrond als grafisch ontwerper, afgestudeerd aan de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten in Den Haag en werkzaam als freelancer in de culturele sector, heeft hij een hybride profiel met deskundigheid over zowel de praktijk van de grafische vormgeving als een theoretisch- geschiedkundige benadering. Hij heeft geschreven voor onder andere Graphic Matters in Breda en Het Stedelijk Museum in Amsterdam en doceert als gastdocent aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.