Wim Crouwel Lezing 2023

17 November 2023 

‘ZOEK HET UIT!'

Marian Duff zal in de achtste editie van de Wim Crouwel Lezing spreken over de strijd om gezien te worden en de designkracht van hiphop.

Datum: vrijdag 17 november 2023

Tijd: 16:00 - 17:00 uur

Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum, Museumplein 10 te Amsterdam

Aanmelden: stuur een email naar info@wimcrouwelinstituut.nl

PROGRAMMA
15:45 Inloop _ Teijin Auditorium Stedelijk Museum, Museumplein 10 Amsterdam
16:05 Welkom _ Thomas Castro, conservator grafische vormgeving Stedelijk Museum
Introductie _ Rob Huisman, voorzitter bestuur Wim Crouwel Instituut
16:10 Lezing _ Marian Duff, oprichter en directeur Open Space Contemporary Art Museum
16:40 Vragen _ Marian Duff beantwoordt vragen uit het publiek
17:00 Einde programma
18:00 Stedelijk Museum sluit

'ZOEK HET UIT!'

Over de strijd om gezien te worden en de designkracht van hiphop 

Een kunstinstelling van de grond af opbouwen betekent continu buffelen en hosselen. Zoveel is Marian Duff (46), oprichter en directeur van het Open Space Contemporary Art Museum in Amsterdam Zuidoost, wel duidelijk geworden. Sinds de opening als pop-up museum tijdens de viering van 50 jaar Bijlmer in 2017 geeft OSCAM een podium aan jonge beeldend kunstenaars, curatoren, fotografen, ontwerpers, programmeurs en ga zo maar door. Veel van die makers hebben roots in de Cariben of de Afrikaanse diaspora. Een jaarlijks terugkerende tentoonstelling is BOUT IT, die in het teken staat van hiphopmuziek en -cultuur. Eerdere edities leidden tot bijzondere samenwerkingen tussen hiphopartiesten uit Europa en Afrika. Bij Bout It #3 en #4 stonden vrouwen in de hiphop centraal. 

Na meer dan vijfentwintig jaar knokken om gezien te worden in de wereld van fashion, design en beeldende kunst wil Marian Duff nu eens stilstaan bij waar het onder andere allemaal begon: in café De Duivel in de Amsterdamse Reguliersdwarsstaat. In het eerste kwartaal van 2024 wijdt OSCAM een tentoonstelling aan deze hiphopambassade die sinds de nineties een spontane broedplaats en open podium is voor gelijkgestemde geesten. Een paar namen: Daniel Eeuwens (eigenaar van café De Duivel), Edson Sabajo, Karin Amatmoekrim, Ebru Baskan en Andreas Urhahn. Zeggen deze namen jou niets? Zoek het uit of laat je verrassen door Marian Duff, die bij de Wim Crouwel Lezing een sneak preview van de tentoonstelling geeft.