Best Verzorgde Boeken / Just Enschede salon

18 August 2016 

Just Enschedé Salon en de uitreiking van De Best Verzorgde Boeken 2015

Stichting de Best Verzorgde Boeken, Wim Crouwel Instituut, Stedelijk Museum Amsterdam en de Bijzondere Collecties van de UvA verzorgen op vrijdag 2 september aanstaande de eerste Just Enschedé Salon: een jaarlijks inhoudelijk gesprek over de boekverzorging van vandaag. Deze middag staan verschillen en overeenkomsten tussen de Nederlandse en Vlaamse (boek)cultuur centraal. Aansluitend vindt de uitreiking van de Best Verzorgde Boeken 2015 plaats.

Peter Vandermeersch, hoofdredacteur NRC, geeft een inleiding waarna de Vlaamse ontwerpers Joris Kritis, Hugo Puttaert en Jurgen Maelfeyt met elkaar en met het publiek in gesprek gaan. Gespreksleider is Lennart Booij, conservator toegepaste kunsten en vormgeving bij het Stedelijk Museum. Freek Kuin, creatief directeur bij drukkerij Robstolk en dit jaar jurylid van De Best Verzorgde Boeken, sluit de Salon af met zijn visie op de selectie.

De Best Verzorgde Boeken 2015 is een bijzondere editie. Voor één keer zijn Nederlandse én Vlaamse inzendingen door een Nederlands-Vlaamse jury beoordeeld. Resultaat: 33 Nederlandse en 17 Vlaamse bekroonde boeken uit 2015. Tijdens de uitreiking staan de 50 boeken en hun makers in de schijnwerpers. Nieuw dit jaar is de rol van een studentenjury: vijf studenten van verschillende academies doorliepen hetzelfde proces als de vakjury en kwamen tot een eigen selectie.

De Best Verzorgde Boeken van 2015 zijn van vrijdag 2 september tot en met zondag 30 oktober 2016 te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam.