Frederike Huygen in memoriam

11 July 2023 

In memoriam

Frederike Huygen, fellow van het Wim Crouwel Instituut aan de UvA is overleden

Toen het Wim Crouwel Instituut de kans kreeg om een docent aan te stellen aan de Universiteit van Amsterdam met als leeropdracht Dutch Design: grafische vormgeving in Nederland, stond het voor het bestuur vast dat Frederike Huygen de eerst aangewezene was om dit op zich te nemen. Expert op het gebied van vormgeving en met name op het gebied van grafische vormgeving, was het voor haar een uitdaging om studenten die geen idee hadden wat grafische vormgeving eigenlijk inhield, te verklaren als belangrijk maatschappelijk fenomeen. Talloze publicaties, een proefschrift, de oprichting van het platform Designgeschiedenis, dit alles bracht Frederike met een enorme kennis van zaken tot stand.

Wat haar publicaties bijzonder maakte was dat zij zeer breed keek, met veel visie en aandacht voor bijkomende andere disciplines. Uitermate grondig en met een open oog voor wat er allemaal te maken had met vormgeving ging ze te werk. Een dergelijke houding als docent en ook als auteur maakt haar werk van grote waarde.

Haar studenten wist ze nieuwsgierig te maken naar het verschijnsel grafische vormgeving waarvan ze zich de relevantie tot op dat moment soms niet realiseerden. Iedere keer als dat lukte, deed het Frederike enorm veel plezier. De geschiedschrijving die toch al niet op grote schaal plaatsvindt op dit gebied, verliest een onmiskenbaar zeer waardevolle initiator hiertoe.

Het Wim Crouwel Instituut gaat zijn fellow enorm missen als drijvende kracht achter de educatie van studenten, het wakker schudden van hen bij een verrassende ontwikkeling van hun kennis.

Wij wensen de familie en vrienden sterkte toe bij dit treurige, veel te vroege verlies van Frederike.