Nederlands

English

Binnenkort verschijnen de publicaties ‘over typografie: über typografie’ en ‘Helvetica 1956*’, in eigen beheer uitgegeven door J.P. Boterman. De publicaties zullen onder meer verkocht worden in de boekwinkel van Bijzondere Collecties. Inlichtingen: j.p.boterman@gmail.com

over typografie: über typografie

In deze publicatie bespreekt Jan Boterman de typografie van het artikel ‘über typografie’ uit 1946, geschreven en ontworpen door de architect en kunstenaar Max Bill (1908-1994). Dit artikel wordt beschouwd als een belangrijk, naoorlogs, historisch document waarin onder meer de uitgangspunten van de zogenaamde Zwitserse typografie, als een vervolg op de Nieuwe Typografie rond 1930, worden verwoord. Jan Botermans vertaling van ‘über typografie’ geldt als referentiekader voor zijn bestudering van het artikel. De typografische kenmerken van Bills artikel heeft hij in de typografie van zijn vertaling grotendeels gehandhaafd. Zeventig jaar na het verschijnen van Bills artikel is zijn beginselverklaring (ook als uiting van een mentaliteit) nog steeds van waarde voor ontwerpers.


Helvetica 1956*

In deze publicatie wordt de ontstaansgeschiedenis van de Helvetica uit 1957, ontworpen door Max Miedinger (1910-1980), besproken. Jan Botermans vertaling van het artikel ‘Einige Gedanken über eine neue Schrift’ vormt, naast een toelichting, de kern van de uitgave. Het artikel uit 1962 is geschreven door Eduard Hoffmann (1892-1980), directeur van de Haas’sche Schriftgiesserei. Het museum Basler Papiermühle in Zwitserland heeft het project gesteund door in de handzetterij van het museum afdrukken te maken van de Akzidenz Grotesk (waar de nieuwe letter is op gebaseerd) en de Neue Haas Grotesk (later herdoopt in Helvetica). Directeur en letterontwerper konden eind jaren vijftig niet vermoeden dat de Helvetica zo’n ongekend succes zou worden.


Boekwinkel Nijhoff&Lee is gevestigd bij de Bijzondere Collecties en is gespecialiseerd in grafische vormgeving, typografie en boekverzorging. Boekpresentaties worden aangekondigd op de agenda van de Bijzondere Collecties.

Roots is een samenwerking tussen [Z]OO producties en drukkerij Lecturis (vanaf Roots 21) / Greve Offset (Roots 1 t/m 20). Doel van de reeks is aandacht schenken aan de wortels van de Nederlandse grafische ontwerpcultuur.

Het debat Wim Crouwel – Jan van Toorn, een publicatie van ZOO-producties werd in april  2015 in een Engelse vertaling uitgebracht door Monacelli Press in New York.