Nederlands

English

Het Wim Crouwel Instituut ontleent haar naam aan wellicht de belangrijkste ontwerper van de afgelopen decennia: Wim Crouwel.

Wim Crouwel verdiende zijn sporen in de vormgeving al sinds het begin van de jaren vijftig, toen hij zijn eigen ontwerpbureau oprichtte.
Zijn systematische en rationele aanpak van opdrachten, ontleend aan het functionalisme en de Zwitserse typografie en zijn betrokkenheid bij bureau Total Design (van 1963 tot 1985) dat in die tijd het ontwerpklimaat domineerde en zijn optreden als bestuurder, voorzitter en hoogleraar, maakten hem tot een zeer invloedrijk persoon. Hij nam deel aan vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland en was gastspreker op vele nationale en internationale congressen, symposia en workshops. Hij publiceerde in kranten, tijdschriften en boeken over vormgeving.

Zijn werk als grafisch ontwerper omvat onder meer affiches en catalogi voor het Van Abbemuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor de vormgeving van tentoonstellingen als 'De Verboden Stad' (Boijmans Van Beuningen, 1990). 'De Dageraad van de Gouden Eeuw' (Rijksmuseum Amsterdam, 1993) en 'Op Weg naar de Hemel' (De Nieuwe Kerk, 2000). Hij ontving vele prijzen en eervolle vermeldingen in binnen- en buitenland. Hij werd in 1993 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 1991 ontving hij de BNO Piet Zwart Prijs. Ook is Wim Crouwel erelid van de BNO.
 

In het bestuur van de stichting Wim Crouwel Instituut nemen zitting

Rob Huisman, voorzitter

Steph Scholten, secretaris

Peter Schutte, penningmeester

Nikki Gonnissen, bestuurslid

Marieke de Haan, bestuurslid

Paul van Mameren, bestuurslid

Paul Mijksenaar, bestuurslid

Titus Yocarini, bestuurslid

Het Wim Crouwel Instituut wordt financieel ondersteund door de stichting Pictoright.