Nederlands

English

-------------------------------------------------------

It's All Graphic 1: 24 mei 2017 20:00 - 21:30

Aanmelden

It’s all graphic is een samenwerking tussen het Wim Crouwel Instituut en Pakhuis de Zwijger. Het Wim Crouwel Instituut wil de geschiedenis van grafische vormgeving koppelen aan de actualiteit, onder meer door een mix van oude en jongere ontwerpers te programmeren.

-----------------------------------------------------------

Ben Bos (1930-2017)

In de nacht van 3 op 4 januari is Ben Bos overleden. Ben was behalve een belangrijke grafisch ontwerper en één van de prominente gezichten van het vermaarde Total Design, nauw betrokken bij tal van initiatieven en organisaties in de ontwerpsector. Zo nam hij het initiatief tot de oprichting van het Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers NAGO. Een erfgoed organisatie, waarvan hij later voorzitter werd en die inmiddels is opgegaan in het Wim Crouwel Instituut. Hij was ook jarenlang actief als bestuurslid van de BNO en verdiende met zijn inzet de titel erelid. Dat de BNO Piet Zwart Prijs een onderdeel van de BNO werd, is ook te danken aan Ben. In de tachtiger jaren nam hij namens Total Design het initiatief deze oeuvreprijs over te dragen aan de beroepsvereniging. Zijn bijdrage aan de ontwikkeling van het vak door o.a. publicaties, lezingen heeft vele ontwerpers geïnspireerd. Een leven lang leren vond hij ook voor ontwerpers belangrijk, vandaar dat hij zich inzette voor een programma dat zich richtte op permanente educatie.

Ben was lid van AGI (Alliance Graphique Internationale) en speelde daarin een leidende rol. Zo maakte hij samen met Elly het overzichtsboek: AGI: Graphic Design Since 1950.
Ben kon kritisch zijn, maar zijn kritiek was altijd gericht op vooruitgang met het doel het vak van grafisch ontwerper verder te brengen. Zijn grote inzet gedenken wij met respect. We wensen zijn vrouw Elly alle sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Namens het bestuur van het Wim Crouwel Instituut,
 

Rob Huisman, voorzitter
Steph Scholten, secretaris

----------------------------------------------------- 
Huda AbiFares houdt Wim Crouwel Lezing

Multiscript Typography for a Global Citizenship’

Op 16 november 2016 hield Huda AbiFares de Wim Crouwel Lezing #3 in de Aula van de Universiteit van Amsterdam.

English abstract:

The role of typography as facilitator of cultural exchange and dialogue is often overlooked. This talk will present a historical survey of case studies where multiscript typographic design has played a role in facilitating cultural dialogue and in changing perceptions of the foreign Other. The talk will cover Arabic-Latin typographic design projects from the early seventeenth century to the present, taking the Netherlands as a point of departure and outlining the impact on our contemporary global citizenship.

Huda AbiFares

Huda AbiFares is the founding director of the Khatt Foundation. Born in Beirut and based in Amsterdam, she has lived and worked in the US, Europe and the Arab World since 1985. She is the author of Arabic Typography: a Comprehensive Sourcebook (2001), Experimental Arabic Type (2002), Typographic Matchmaking (2007), Typographic Matchmaking in the City (2010) and Arabic Type Design for Beginners (2013), and has contributed chapters to various academic books and trade magazines.

Huda AbiFares holds degrees in graphic design from Yale University School of Art and Rhode Island School of Design, and has taught and lectured on typography and graphic design internationally. She is member of AGI (Alliance Graphique Internationale) since 2016. She specializes in multilingual typographic research and design and is currently pursuing a PhD at Leiden University and working as a design curator, designer and publisher.

-------------------------------------------------
Summerschool door Frederike Huygen.
29 september 2016
Op 24 augustus 2016 verzorgde Frederike Huygen een summerschool-workshop namens het Wim Crouwel Instituut, over Megaboeken en emoboeken: de ontwerpersmonografie. Op de website Designgeschiedenis publiceerde zij een artikel daarover, lees hier verder.
-----------------------------------------------
Just Enschedé Salon en de uitreiking van De Best Verzorgde Boeken 2015
18 augustus 2016
Stichting de Best Verzorgde Boeken, Wim Crouwel Instituut, Stedelijk Museum Amsterdam en de Bijzondere Collecties van de UvA verzorgen op vrijdag 2 september aanstaande de eerste Just Enschedé Salon: een jaarlijks inhoudelijk gesprek over de boekverzorging van vandaag. Deze middag staan verschillen en overeenkomsten tussen de Nederlandse en Vlaamse (boek)cultuur centraal. Aansluitend vindt de uitreiking van de Best Verzorgde Boeken 2015 plaats.
Peter Vandermeersch, hoofdredacteur NRC, geeft een inleiding waarna de Vlaamse ontwerpers Joris Kritis, Hugo Puttaert en Jurgen Maelfeyt met elkaar en met het publiek in gesprek gaan. Gespreksleider is Lennart Booij, conservator toegepaste kunsten en vormgeving bij het Stedelijk Museum. Freek Kuin, creatief directeur bij drukkerij Robstolk en dit jaar jurylid van De Best Verzorgde Boeken, sluit de Salon af met zijn visie op de selectie.
De Best Verzorgde Boeken 2015 is een bijzondere editie. Voor één keer zijn Nederlandse én Vlaamse inzendingen door een Nederlands-Vlaamse jury beoordeeld. Resultaat: 33 Nederlandse en 17 Vlaamse bekroonde boeken uit 2015. Tijdens de uitreiking staan de 50 boeken en hun makers in de schijnwerpers. Nieuw dit jaar is de rol van een studentenjury: vijf studenten van verschillende academies doorliepen hetzelfde proces als de vakjury en kwamen tot een eigen selectie.
De Best Verzorgde Boeken van 2015 zijn van vrijdag 2 september tot en met zondag 30 oktober 2016 te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. 
De Best Verzorgde Boeken 2015  

------------------------------ 

Open Summerschoolworkshop door Frederike Huygen

Maart 2016

Ook in de zomer van 2016 organiseert WCI weer een Open workshop over grafische vormgeving.

In deze workshop staat de trend van de zogenaamde ‘big books’ centraal: boeken waarmee grafisch ontwerpers en ontwerpbureaus zich profileren, en grote, uitzinnige vormgegeven boeken, zoals die van Irma Boom. De markt voor designboeken is enorm gegroeid en ontwerpers profileren zichzelf steeds vaker als redacteur en auteur. Het ontwerpersboek wordt in deze workshop vanuit verschillende invalshoeken behandeld en gezamenlijk bekeken en geanalyseerd.

De workshop vindt plaats in het kader van de Summerschool History of the Book van de Bijzondere Collecties-UvA.

-------------------------------------

Oprichting Wim Crouwel Fonds

8 oktober 2015


Na afloop van de Wim Crouwel Lezing #2 op 7 oktober jl. werd het Wim Crouwel Fonds officieel opgericht. De ondertekenaars van de oprichtingsakte waren onder meer Rob Huisman, voorzitter van het Wim Crouwel Instituut, Steph Scholten, directeur UvA Erfgoed en Jan Six, bestuurslid van het Amsterdams Universiteitsfonds.


Na de officiële oprichting van het fonds werd de eerste inleg van 40.000 euro een feit. Schenker Reinoud Tholenaar ondertekende, mede namens zijn zuster Saskia Tholenaar, de eerste schenkingsovereenkomst aan het fonds.


De instellers van het fonds zijn het bestuur van het Wim Crouwel Instituut en de Bijzondere Collecties. Samen vormen zij het bestuur van het fonds. Het Wim Crouwel Fonds maakt onderdeel uit van het Amsterdams Universiteitsfonds.


Het Wim Crouwel Fonds heeft tot doel om collectievorming, beheer en ontsluiting van collecties grafische vormgeving en typografie te ondersteunen en om onderwijs en onderzoek van deze collecties mogelijk te maken.

 056 WimCrouwelLezing2015 UvA fotoMoniqueKooijmans | by MoniqueKooijmans events

Vlnr: Rob Huisman, Steph Scholten,  Reinoud Tholenaar en Jan Six.

Foto: Monique Kooijmans

--------------------------------------------

7 okt 2015 Wim Crouwel Lezing 2

Het Wim Crouwel Instituut organiseerde op 7 oktober jl. de Wim Crouwel Lezing #2. Ontwerper Gilian Schrofer sprak onder meer over zijn vader, grafisch vormgever Jurriaan Schrofer.

 008 WimCrouwelLezing2015 UvA fotoMoniqueKooijmans | by MoniqueKooijmans events

Gilian Schrofer

Foto: Monique Kooijmans