Nederlands

English

De collegereeks Dutch design: grafische vormgeving in Nederland 2021-2022 bij de UvA - Faculteit der Geesteswetenschappen begint in het voorjaar van 2022.

Vak | UvA Studiegids 2021 - 2022

Docent: dr. Frederike Huygen

Over de geschiedenis van de grafische vormgeving in Nederland.

De Fellowship Wim Crouwel Instituut is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Pictoright Fonds.

-----------------------------------------------------

11 maart 2021

BENOEMING BIJZONDER HOOGLERAAR / WIM CROUWEL LEERSTOEL AAN DE UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM
 
Dr. Alice Twemlow is benoemd tot bijzonder hoogleraar Geschiedenis, Theorie en Sociologie van Grafisch ontwerpen en Visuele cultuur (History and Principles of Graphic Design and Visual Culture) aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.
Deze bijzondere leerstoel, de Wim Crouwel Leerstoel, is ingesteld door het Wim Crouwel Instituut (WCI), een stichting die zich inzet voor het toegankelijk maken van erfgoed grafische vormgeving voor onderzoek en onderwijs. Twemlow combineert het hoogleraarschap met haar werkzaamheden voor de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK) en de Universiteit Leiden.

Dr. Alice Twemlow geniet internationale bekendheid als criticus, spreker, docent, jurylid, examinator en moderator op het gebied van designcultuur. Haar onderzoek richt zich op designkritiek, op de relatie tussen design en tijd, op experimenteel publiceren, op kritisch en speculatief ontwerp en ontwerpend onderzoek. Momenteel is zij onderzoekslector aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag, waar zij leiding geeft aan het lectoraat 'Design and the Deep Future’. Daarnaast is zij universitair hoofddocent aan de Academy for Creative and Performing Arts aan de Universiteit Leiden. Eerder was ze hoofd van de master Design Curating & Writing aan de Design Academy Eindhoven. Daarvoor heeft zij in New York aan de School of Visual Arts twee masterprogramma’s opgericht: de Master in Fine Arts (MFA) in Design Criticism en de Master in Arts (MA) in Design Research, Writing & Criticism.

De Wim Crouwel Leerstoel is ondergebracht bij de leerstoelgroep Boekwetenschap aan de Faculteit der Geesteswetenschappen (UvA). Daar zal Twemlow bijdragen aan het onderwijsaanbod door colleges te verzorgen over de Geschiedenis, theorie en sociologie van grafisch ontwerpen en visuele cultuur, als keuzevak toegankelijk voor alle masterstudenten. Vanuit de leerstoel zal tevens een programma worden samengesteld voor studenten Boekwetenschap die zich willen specialiseren in dit onderwerp en hier ook op willen afstuderen. Daarnaast zal Twemlow promovendi begeleiden, haar eigen onderzoek met betrekking tot de grafisch ontwerpcollecties uitvoeren en vertegenwoordigen in internationale onderzoeksnetwerken.
 
De bijzondere leerstoel is voor het Wim Crouwel Instituut van groot belang omdat grafisch ontwerpen en visuele cultuur in Nederland als wetenschappelijke aandachtsgebieden tot nu toe onvoldoende vertegenwoordigd zijn. In navolging van zijn naamgever Wim Crouwel, wil het Wim Crouwel Instituut deze onderwerpen diepgaand onderzoeken en het belang ervan onder de aandacht brengen van ontwerpers en van de nationale en internationale academische wereld. Een goede kennis van het culturele erfgoed van Nederlandse grafisch ontwerpers en typografen, en van de theorie en sociologie van grafisch ontwerpen en visuele cultuur die daarmee samenhangen zullen bijdragen aan een toenemend begrip en een verdere ontwikkeling van dit vakgebied en aan reflectie op de toekomst.
 
De leerstoel is tot stand gekomen in samenwerking met de Faculteit der Geesteswetenschappen (UvA), het Allard Pierson - de collecties van de Universiteit van Amsterdam, en het Stedelijk Museum Amsterdam. De collecties grafische vormgeving van beide instellingen zullen in het kader van de leerstoel veelvuldig worden ingezet voor onderwijs- en onderzoeksdoeleinden.
De bijzondere leerstoel is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Algemeen Sociaal Fonds voor de Grafische bedrijven en het Pictoright Fonds.
De Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) ondersteunt de leerstoel van harte.
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Harriët van der Veen (coördinator Wim Crouwel Instituut): h.j.vanderveen@uva.nl telefoon: 06-41206166
of
Rob Huisman (voorzitter Wim Crouwel Instituut): mail@robennietsanders.nl telefoon: 06-51368933

----------------------------------------------------

November 2020

De collegereeks Dutch design: grafische vormgeving in Nederland gaat weer van start!

UvA - Faculteit der Geesteswetenschappen

Docent: dr. Frederike Huygen

Over de geschiedenis van de grafische vormgeving in Nederland.

Mogelijk gemaakt door het Pictoright Fonds

Aanmelden

-----------------------------------------------------

26 November 2020

18:30-19:30h CET

IT’S ALL GRAPHIC #8

Craft 2.0: new imaginations of the graphic design practice

Registeren via dezwijger.nl

De titel van It’s all graphic 8 is ‘Craft 2.0, new imagination of the (graphic) design practice’.
Tijdens deze bijeenkomst onderzoeken we een fenomeen dat steeds vaker voorkomt onder grafisch ontwerpers: naast traditionele ontwerpvaardigheden gaat men op zoek naar andere, unieke vaardigheden. Een nieuw ambacht of discipline wordt daarmee toegevoegd aan hun toolbox.

Mitch Paone is jazzpianist en daarnaast leidt hij de succesvolle ontwerpstudio DIA (New York/Basel) en geeft les aan de Haute école d’art et de design Genève (HEAD)
Zijn (letter)ontwerpen zijn kinetisch en dynamisch en overstijgen daarmee de getreden paden. De invloed van jazz is duidelijk zichtbaar in zijn creaties.
Vera van de Seyp gebruikt creative coding voor zeer uiteenlopende projecten, bijvoorbeeld websites, continue veranderende typefaces.

Chris Kore maakt gebruik van Artificiële Intelligentie om het belang van ons geheugen aan te tonen in haar project AImnesia. Zij deed hiervoor indringend onderzoek over General Adversarial Network technologie (GAN). Zij won verschillende prijzen, waaronder de Icarus Award (2019) en de Niio X AI Art Award (2020).

Gilles de Bock heeft hij door zelfstudie geleerd om tegels te bakken en printmachines te bouwen, waarmee hij zijn ontwerpen op tegels print en zelf bakt in zijn kiln. Recent heeft hij als enige designer deelgenomen aan kunstmanifestatie Unfair, waar hij genomineerd werd voor de ‘Loyens & Loeff Emerging Art Award’. Eerder won hij al een ADCN award voor zijn ontwerpen.

De ontwerpers van Our Polite Society (Jens Schildt en Matthias Kreuzer) maken gebruik van structuren en methodes voor de ontwikkeling van hun typografische ontwerpen, en kregen onlangs de eer om voor het Wim Crouwel Instituut de nieuwe identiteit te ontwerpen. OSP won met regelmaat de Best Verzorgde boeken en hun werk werd aangekocht voor de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam.

 

------------------------------------------------

WIM CROUWEL LEERSTOEL

Het Wim Crouwel Instituut is op dit moment bezig met het instellen van de bijzondere Wim Crouwel leerstoel Geschiedenis, theorie en sociologie van grafisch ontwerpen en visuele cultuur bij de faculteit Geesteswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Deze leerstoel wordt mogelijk gemaakt door het Pictoright Fonds en het Algemeen Sociaal Fonds voor de Grafimediabranche. De bijzonder hoogleraar wordt verantwoordelijk voor het initiëren, uitvoeren en begeleiden van onderzoek en voor onderwijs op dit vakgebied. De erfgoedcollecties van zowel Stedelijk Museum als Allard Pierson zullen belangrijk onderwerp van onderwijs en onderzoek zijn.

De vacature is hier te vinden.

---------------------------------------------------

WIM CROUWEL LEZING 6
DOOR MARLEEN STIKKER

Marleen Stikker zal in deze lezing spreken over het terugwinnen van onze digitale soevereiniteit en de attitude die dat vraagt van een hedendaagse ontwerper.

Datum: zondag 17 november 2019
Tijd: 15.00 – 16.30 uur
Locatie: Stedelijk Museum, Museumplein 10 te Amsterdam
Teijin Auditorium

Programma:
14.45 Deuren open
15.05 Welkom – Carolien Glazenburg, conservator grafische vormgeving Stedelijk Museum
Introductie – Rob Huisman, voorzitter Wim Crouwel Instituut
15.10 Lezing door Marleen Stikker
16.00 Q&A
16.30 Einde programma
18.00 Stedelijk Museum sluit

Door het huidige internet staan de vrijheid, privacy en online rechten van alle burgers wereldwijd onder druk. Dat vraagt om een nieuwe strategie waarmee we onze digitale soevereiniteit kunnen terugwinnen. Wat is de verantwoordelijkheid van de huidige ontwerpwereld hierin; welke attitude vraagt dit van een hedendaagse ontwerper? En welke rol is daarbij weggelegd voor het onderwijs?

Marleen Stikker (1962) is oprichter en directeur van Waag. Als 'burgemeester' van De Digitale Stad ontwikkelde Marleen Stikker in 1994 de eerste gratis toegangspoort tot het internet en virtuele gemeenschap in Europa. In 1994 startte zij ook Waag, een onderzoeksinstituut voor creatieve technologie en sociale innovatie. Waag opereert al 25 jaar op het kruispunt van kunst, wetenschap en technologie. Het verkent de sociale en culturele impact van nieuwe technologieën vanuit de waarden open, fair & inclusive.

 --------------------------------------------------------

14 november 2019

WIM CROUWEL INSTITUUT EN STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM GAAN NAUWER SAMENWERKEN

Het Stedelijk Museum Amsterdam en het Wim Crouwel Instituut gaan intensiever samenwerken. Het Stedelijk Museum beheert de belangrijkste en grootste collectie grafische vormgeving in Nederland van 50.000 stukken, waaronder het overgrote deel van het oeuvre van Wim Crouwel, evenals zijn archief. Het Wim Crouwel Instituut is nauw verbonden aan het Allard Pierson, waar de bijzondere collecties van de Universiteit van Amsterdam zijn ondergebracht, inclusief de grootste Nederlandse collectie met archieven van belangrijke Nederlandse grafisch ontwerpers.

-------------------------------------------------

19 september 2019

Donderdag 19 september 2019 overleed Wim Crouwel op 90-jarige leeftijd, de illustere naamgever van ons instituut. Hij was een van de belangrijkste Nederlandse grafisch ontwerpers van de twintigste eeuw.
Crouwel ontving vele prijzen en onderscheidingen gedurende zijn indrukwekkende carrière; in juli 2019 kreeg hij nog de prestigieuze Amerikaanse Type Directors Club Medal (New York) voor zijn letterontwerpen.
Naast zijn ontwerpersloopbaan vervulde hij vele andere rollen voor het vakgebied, onder meer die van hoogleraar, lector, museumdirecteur en organisator.
Wim Crouwel volgde van 1946 tot 1949 zijn opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Academie Minerva in Groningen. Later volgde hij lessen typografie aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, de huidige Gerrit Rietveld Academie, in Amsterdam. Zijn loopbaan startte Crouwel als tentoonstellingsontwerper, en in 1963 was hij een van de oprichters van het multidisciplinaire ontwerpbureau Total Design, dat ondermeer volledige huisstijlen verzorgde.
Crouwel werd bekend door zijn vele ontwerpen voor het Stedelijk Museum waarvan hij bijna 25 jaar de huisontwerper was, en voor het Van Abbemuseum. Met het New Alphabet uit 1967 en met de cijferpostzegels (met een looptijd van 1976 tot 2002) en diverse telefoonboeken. Zijn ontwerpen waren altijd functioneel en zakelijk, en gebaseerd op een grid.
Recent is er veel aandacht voor het oeuvre van Crouwel. De documentaire Wim Crouwel Modernist ging op zondag 15 september in première en wordt uitgezonden op 26 september bij AvroTros op NPO2, en op 28 september opent in het Stedelijk Museum Amsterdam de tentoonstelling Wim Crouwel: Mr. Gridnik.  

-------------------------------------------

maart 2019 

Eind 2018 was het Wim Crouwel Instituut mede-initiatiefnemer van een lobbytraject richting het ministerie van OC&W voor de toekomst van designarchieven. Dat traject heeft effect gehad. Minister Van Engelshoven heeft het Nieuwe Instituut de opdracht gegeven tot een inventarisatie van bedreigde designarchieven. In mei 2019 moeten de uitkomsten en aanbevelingen beschikbaar zijn.

 

Lees het volledige persbericht op de website van de BNO.  

 

---------------------------------------------------

 

Roots 50

 

29 maart 2019 

 

Op 29 maart 2019 wordt de 50e editie van ROOTS gepresenteerd in Pakhuis de Zwijger, aanvang 20.00 uur.

 

De serie ROOTS bestaat uit 50 prachtige portretten van o.a. Wim Crouwel, Paul Mijksenaar, Guus Ros, Jaap Drupsteen, Swip Stolk, Anthon Beeke, Gerrit Noordzij, Paul Mertz, Robert van Rixtel en 40 andere ontwerpers in de Roots van Grafische Vormgeving in Nederland. Samen geven die 50 portretten een beeld van een vak in beweging. Opvattingen, engagement, experiment, plezier en vakmanschap van toen en nu worden in perspectief geplaatst in 6 voordrachten.

 

UPDATE 19-3 EXTRA PROGRAMMA ONDERDEEL:

Vanwege het recente overlijden van ontwerper Swip Stolk is schoenontwerper Jan Jansen uitgenodigd om Swip Stolk tijdens deze bijenkomst in een voordracht te herdenken. Swip Stolk en Jan Jansen hebben veel samengewerkt en waren jarenlang bevriend.

Roots #42 was geheel gewijd aan Swip Stolk.

  

Programma:

Een verrassing: een deskunige gastspreker schetst in zijn Keynote speech de betekenis en de evolutie van het vak aan de hand van Roots edities

Aatjan Renders, fotograaf van alle omslagportretten van Roots
toont alle foto’s in meer dan 50 tinten grijs

Madeleine van Lennep, directeur van de BNO
spreekt over Iconen, erfgoed van gisteren en ontwerpers van morgen

Eric van Casteren, met Robert van Rixtel oprichter van ZOOproducties.
Van studenteninitiatief naar een uitgeverij. Hij verhaalt van het avontuur, de vrijheid en de genomen risico’s en betrokkenheid van ontwerpers, schrijvers en illustratoren bij de ZOOagenda, de boeken, het kwartet en over de aandeelhouders bijeenkomsten

Column door Rob Huisman, voorzitter van het Wim Crouwel Instituut

Titus Yocarini, schrijver van Roots 50, test de kennis van alle 50 Rootsboekjes
en reikt het eerste exemplaar uit aan Robert van Rixtel, initiatiefnemer van Roots.

 

Aanmelden

 ----------------------------------------------------------------------------------------

Vanaf december 2018 kun je je inschrijven voor het vak Dutch Design: grafische vormgeving in Nederland aan de UvA, ook al ben je geen student.

Meer over dit Open-UvA vak:
http://studiegids.uva.nl/…/pa…/2018-2019/zoek-vak/vak/65320…

Docent: Frederike Huygen

Initiatief van het Wim Crouwel Instituut
Mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Pictoright Fonds

De cursus omvat capita selecta van het Nederlandse grafisch ontwerp. Het vak wordt o.a. bestudeerd aan de hand van verschillende teksten. De studenten gaan ook onderzoek doen en schrijven, onderwerp nog nader te bepalen. Dit college wordt mede mogelijk gemaakt door het Wim Crouwel Instituut.

---------------------------------------------------------

Wim Crouwel Lezing 5 door Joana Ozorio de Almeida Meroz

'Constructing Ideas of Dutch Design'

22 november 2018

Today, the notion of ‘Dutch design’ is almost exclusively associated with experimental, open and conceptual design that supposedly embodies and reflects a ‘typically Dutch’ national identity. This lecture explores the emergence of this understanding of Dutch design by historically situating it in terms of transnational, material and political developments.

Joana Ozorio de Almeida Meroz is a lecturer at the Design Cultures department of the Vrije Universiteit in Amsterdam. She recently defended her PhD thesis Transnational Material Politics: Constructions of Dutch Design, 1970-2012. Her research focuses on the intersection of design history, new materialism, international cultural politics, and museology. 

---------------------------------------------------------

Wim Crouwel Lezing 4 door Alice Twemlow


'Design Criticism in the Age of the Anthropocene'
 

16 september 2017

Op zaterdag 16 september 2017 bent u van harte uitgenodigd voor de vierde editie van de Wim Crouwel Lezing. Alice Twemlow zal in deze lezing onder andere ingaan op de vraag welke rol design kan spelen in een tijdperk dat in het teken staat van klimaatverandering.

De lezing wordt uitgesproken in de Aula van de Universiteit van Amsterdam (Singel 411), de voertaal is Engels. De borrel vindt plaats bij de Bijzondere Collecties (Oude Turfmarkt 129).

Alice Twemlow is designhistoricus, publicist en educator. Zij is Design Lector aan de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de Universiteit van Leiden. Daarnaast is zij hoofd van de masteropleiding Design Curating & Writing aan de Design Academy in Eindhoven. Voordat zij in 2015 naar Amsterdam verhuisde was zij founding director van de masteropleiding Design Research, Writing & Criticism aan de School of Visual Arts in New York.

Twemlow promoveerde in designgeschiedenis aan het Royal College of Art in London. Bij MIT Press verscheen in het voorjaar van 2017 haar boek Sifting the Trash: A History of Design Criticism in the US and the UK Since 1950. 

--------------------------------------------------------

Modernism: in print & Hansje van Halem: in patterns

mei 2017

Honderd jaar na de oprichting van de kunstbeweging De Stijl biedt deze tentoonstelling voor het eerst een overzicht van de Nederlandse grafische vormgeving die onder invloed van De Stijl en de buitenlandse avant-garde ontstond. Te zien van 16 juni tot en met 1 oktober 2017, in Bijzondere Collecties & ErfgoedLab in Amsterdam.

Voor deze tentoonstelling is geput uit de eigen collecties, met name de Typografische Bibliotheek en de vele ontwerpersarchieven die de Bijzondere Collecties beheren. Vertegenwoordigd zijn onder anderen de ontwerpers Piet Zwart, Dick Elffers, Jurriaan Schrofer, Wim Crouwel en Experimental Jetset. Met buitenlandse handboeken en letterproeven, en met sleutelwerken van ontwerpers als El Lissitzky, Jan Tschichold en Karl Gerstner biedt Modernism: in print context aan de Nederlandse bijdrage aan het modernisme.

-----------------------------------------------------------

Ben Bos (1930-2017)

januari 2017

In de nacht van 3 op 4 januari 2017 is Ben Bos overleden. Ben was behalve een belangrijke grafisch ontwerper en één van de prominente gezichten van het vermaarde Total Design, nauw betrokken bij tal van initiatieven en organisaties in de ontwerpsector. Zo nam hij het initiatief tot de oprichting van het Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers NAGO. Een erfgoed organisatie, waarvan hij later voorzitter werd en die inmiddels is opgegaan in het Wim Crouwel Instituut. Hij was ook jarenlang actief als bestuurslid van de BNO en verdiende met zijn inzet de titel erelid. Dat de BNO Piet Zwart Prijs een onderdeel van de BNO werd, is ook te danken aan Ben. In de tachtiger jaren nam hij namens Total Design het initiatief deze oeuvreprijs over te dragen aan de beroepsvereniging. Zijn bijdrage aan de ontwikkeling van het vak door o.a. publicaties, lezingen heeft vele ontwerpers geïnspireerd. Een leven lang leren vond hij ook voor ontwerpers belangrijk, vandaar dat hij zich inzette voor een programma dat zich richtte op permanente educatie.

Ben was lid van AGI (Alliance Graphique Internationale) en speelde daarin een leidende rol. Zo maakte hij samen met Elly het overzichtsboek: AGI: Graphic Design Since 1950.
Ben kon kritisch zijn, maar zijn kritiek was altijd gericht op vooruitgang met het doel het vak van grafisch ontwerper verder te brengen. Zijn grote inzet gedenken wij met respect. We wensen zijn vrouw Elly alle sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Namens het bestuur van het Wim Crouwel Instituut,
 

Rob Huisman, voorzitter
Steph Scholten, secretaris

--------------------------------------------------------
Wim Crouwel Lezing 3 door Huda AbiFares

‘Multiscript Typography for a Global Citizenship’

16 november 2016

Op 16 november 2016 hield Huda AbiFares de Wim Crouwel Lezing #3 in de Aula van de Universiteit van Amsterdam.

English abstract:

The role of typography as facilitator of cultural exchange and dialogue is often overlooked. This talk will present a historical survey of case studies where multiscript typographic design has played a role in facilitating cultural dialogue and in changing perceptions of the foreign Other. The talk will cover Arabic-Latin typographic design projects from the early seventeenth century to the present, taking the Netherlands as a point of departure and outlining the impact on our contemporary global citizenship.

Huda AbiFares is the founding director of the Khatt Foundation. Born in Beirut and based in Amsterdam, she has lived and worked in the US, Europe and the Arab World since 1985. She is the author of Arabic Typography: a Comprehensive Sourcebook (2001), Experimental Arabic Type (2002), Typographic Matchmaking (2007), Typographic Matchmaking in the City (2010) and Arabic Type Design for Beginners (2013), and has contributed chapters to various academic books and trade magazines.

Huda AbiFares holds degrees in graphic design from Yale University School of Art and Rhode Island School of Design, and has taught and lectured on typography and graphic design internationally. She is member of AGI (Alliance Graphique Internationale) since 2016. She specializes in multilingual typographic research and design and is currently pursuing a PhD at Leiden University and working as a design curator, designer and publisher.

------------------------------------------------------
Summerschool door Frederike Huygen
29 september 2016
Op 24 augustus 2016 verzorgde Frederike Huygen een summerschool-workshop namens het Wim Crouwel Instituut, over Megaboeken en emoboeken: de ontwerpersmonografie. Op de website Designgeschiedenis publiceerde zij een artikel daarover, lees hier verder.
-------------------------------------------------------
Just Enschedé Salon en de uitreiking van De Best Verzorgde Boeken 2015
18 augustus 2016
Stichting de Best Verzorgde Boeken, Wim Crouwel Instituut, Stedelijk Museum Amsterdam en de Bijzondere Collecties van de UvA verzorgen op vrijdag 2 september aanstaande de eerste Just Enschedé Salon: een jaarlijks inhoudelijk gesprek over de boekverzorging van vandaag. Deze middag staan verschillen en overeenkomsten tussen de Nederlandse en Vlaamse (boek)cultuur centraal. Aansluitend vindt de uitreiking van de Best Verzorgde Boeken 2015 plaats.
Peter Vandermeersch, hoofdredacteur NRC, geeft een inleiding waarna de Vlaamse ontwerpers Joris Kritis, Hugo Puttaert en Jurgen Maelfeyt met elkaar en met het publiek in gesprek gaan. Gespreksleider is Lennart Booij, conservator toegepaste kunsten en vormgeving bij het Stedelijk Museum. Freek Kuin, creatief directeur bij drukkerij Robstolk en dit jaar jurylid van De Best Verzorgde Boeken, sluit de Salon af met zijn visie op de selectie.
De Best Verzorgde Boeken 2015 is een bijzondere editie. Voor één keer zijn Nederlandse én Vlaamse inzendingen door een Nederlands-Vlaamse jury beoordeeld. Resultaat: 33 Nederlandse en 17 Vlaamse bekroonde boeken uit 2015. Tijdens de uitreiking staan de 50 boeken en hun makers in de schijnwerpers. Nieuw dit jaar is de rol van een studentenjury: vijf studenten van verschillende academies doorliepen hetzelfde proces als de vakjury en kwamen tot een eigen selectie.
De Best Verzorgde Boeken van 2015 zijn van vrijdag 2 september tot en met zondag 30 oktober 2016 te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. 
--------------------------------------------------------

Open Summerschoolworkshop door Frederike Huygen

Maart 2016

Ook in de zomer van 2016 organiseert WCI weer een Open workshop over grafische vormgeving.

In deze workshop staat de trend van de zogenaamde ‘big books’ centraal: boeken waarmee grafisch ontwerpers en ontwerpbureaus zich profileren, en grote, uitzinnige vormgegeven boeken, zoals die van Irma Boom. De markt voor designboeken is enorm gegroeid en ontwerpers profileren zichzelf steeds vaker als redacteur en auteur. Het ontwerpersboek wordt in deze workshop vanuit verschillende invalshoeken behandeld en gezamenlijk bekeken en geanalyseerd.

De workshop vindt plaats in het kader van de Summerschool History of the Book van de Bijzondere Collecties-UvA.

---------------------------------------------------------

Oprichting Wim Crouwel Fonds

8 oktober 2015

Na afloop van de Wim Crouwel Lezing #2 op 7 oktober jl. werd het Wim Crouwel Fonds officieel opgericht. De ondertekenaars van de oprichtingsakte waren onder meer Rob Huisman, voorzitter van het Wim Crouwel Instituut, Steph Scholten, directeur UvA Erfgoed en Jan Six, bestuurslid van het Amsterdams Universiteitsfonds.


Na de officiële oprichting van het fonds werd de eerste inleg van 40.000 euro een feit. Schenker Reinoud Tholenaar ondertekende, mede namens zijn zuster Saskia Tholenaar, de eerste schenkingsovereenkomst aan het fonds.


De instellers van het fonds zijn het bestuur van het Wim Crouwel Instituut en de Bijzondere Collecties. Samen vormen zij het bestuur van het fonds. Het Wim Crouwel Fonds maakt onderdeel uit van het Amsterdams Universiteitsfonds.


Het Wim Crouwel Fonds heeft tot doel om collectievorming, beheer en ontsluiting van collecties grafische vormgeving en typografie te ondersteunen en om onderwijs en onderzoek van deze collecties mogelijk te maken.

 056 WimCrouwelLezing2015 UvA fotoMoniqueKooijmans | by MoniqueKooijmans events

Vlnr: Rob Huisman, Steph Scholten,  Reinoud Tholenaar en Jan Six.

Foto: Monique Kooijmans

---------------------------------------------------------

Wim Crouwel Lezing 2

7 okt 2015

Het Wim Crouwel Instituut organiseerde op 7 oktober jl. de Wim Crouwel Lezing #2. Ontwerper Gilian Schrofer sprak onder meer over zijn vader, grafisch vormgever Jurriaan Schrofer.

 

 

 

 

 

 

 

[sidebar]